fbpx

AZ ÉV AUTÓJA + 20 CENTI TESZT: PEUGEOT 5008 1.6 BLUEHDI

Peugeot 5008 belső

AZ ÉV AUTÓJA + 20 CENTI TESZT: PEUGEOT 5008 1.6 BLUEHDI

vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”]

Íme, egy hosszított 3008-as, plusz két üléssel. Utóbbiaktól csodát ne várjunk, de lehajtva őket óriási csomagterünk van. Belül gyönyörű és minőségi az autó, az 1,6-os dízel nagyon keveset kortyol, és tűrhetően viszi a bódét. A belépő 7 millió alatt, egy ideális konfiguráció 9 millió körül – a miénk 11 fölött…

MIÉRT?

Mert a Peugeot-nál tudatára ébredtek annak, hogy egy kicsit elment mellettük az SUV-őrület. Az emberek még mindig rajonganak a szabadidő-autókért, nekik meg a 4007-es leállítása óta nincs belőle egy méretes darab. A dolog nem tűrt halasztást, ezért gyorsan munkához is láttak.

IRÁNYBA ÁLLTAK

Újragondolták a 3008-at, és rögtön nagyot is mentek vele, hiszen 2017-ben elvitte az Év Autója címet. Majd a gyorsan megcsinálták eggyel nagyobb kiadásban is, így született az új 5008, aktuális tesztautónk. Elődjéhez semmi köze, hiszen az egyterű volt, ami már nem divat, ez pedig a manapság legmenőbb stílust követi: SUV! Még a nevében is jelzik a honlapon és a reklámszpotokban: 5008 SUV, nehogy valaki tévedésbe essen.

3008 + 20 CM + KÉT ÜLÉS = 5008

Elölről és hátulról szinte ugyanúgy néz ki az 5008, mint a 3008. Oldalnézetben van lényeges különbség, itt jól látszik a húszcentis nyújtás. Ennyivel hosszabb az 5008, és ez elég is ahhoz, hogy plusz két ülés kerüljön a csomagtartójába. Ezek haszna nagyjából annyi, mint a többi, padlóból felhajtogatós megoldásé: rövid távra jók, de hosszabb utazásnál nem kényelmesek.

ÖTEN KÉNYELMESEN ELFÉRÜNK

A méretes hátsó ajtókat feltárva elsőként a hatalmas lábtér és a sík padló tűnik fel. Három darab, sínen tologatható, dönthető támlájú ülés, jól használható lehajtható asztalkák és tágas fejtér fogad. Na meg kellemes hangulat, amit tovább fokoz a nyitható panorámatető. Mögöttünk egy hatalmas, 780 literes csomagtartó tátong, motoros, láblendítésre is működő ajtóval.
Padlója alatt lapul a két összehajtott ülés, melyeket egyébként teljesen ki is szedhetünk, ha még nagyobb raktérre lenne szükség. A művelet könnyű, ahogy maguk az ülések is: egyenként alig több, mint 10 kilósak. Persze ennél egyszerűbben is nyerhetünk plusz térfogatot, a középső sor síkba dönthető, sőt, még az anyósülés támláját is előrebuktathatjuk – és jöhetnek a lapra szerelt bútorok.

NA ÉS HETEN?

Ilyenkor egyrészt a leghátsó két utastól elnézést kérünk a kellemetlenségért, és azzal vigasztaljuk őket, hogy nem fog sokáig tartani az út. Másrészt tudomásul vesszük, hogy így alig marad csomagtartónk. Tehát nem történt meg a csoda, itt is ugyanaz van, mint a többi pótüléses hétszemélyes autóban.
Mi a helyzet hat üléssel? Úgy már van raktér, de kinek van kedve a csomagok közvetlen szomszédságában utazni?

1,6 HDI: A KÚTON IS BARÁTUNK

Az 1,6-os dízelmotor 120 lóereje nem tűnik bizalomgerjesztőnek egy ekkora kasztnihoz, de 300 Nm-es nyomatékának köszönhetően elfogadható dinamizmust biztosít. A hangsúly inkább a rugalmasságon van, mert ereje viszonylag hamar érkezik, és a turbólyuk sem bántóan nagy. Járása kulturált, hangszigetelése jó, de legnagyobb erénye természetesen a szép fogyasztás. Normálisan hajtva beéri 6 literrel, és nem érzékeny a nehezebb lábú sofőrre sem, ami nagy szó ekkora tömeg esetében (1,4 tonna).

AMINEK MÉG ÖRÜLHETÜNK

Feltűnően kényelmes, motoros állítású, masszírozós és fűthető ülések fogadnak elől. Futurisztikus belső dizájn, kidolgozott részletek, jó minőségű anyagok jellemzik az utasteret. Bájos a szövetkárpit a műszerfalon, gyönyörű a testreszabható grafika a kormány mögötti kijelzőn (i-Cockpit ötféle nézettel, az alapmodellben is).
Minden egyenesen a 3008-ból jött, így itt is felhagytak azzal a kóros minimalizmussal, ami mostanában minden gombot száműzött a Peugeot-k műszerfaláról. Végre megint kint vannak a fontosabb funkciók egy gombsor formájában, így nem kell mindenért azonnal az érintőképernyőt bökdösni.

ÉS AMINEK NEM ÖRÜLÜNK

A feleslegesen széles középkonzolnak, ami jól mutat ugyan, de sok helyet vesz el – főleg a jobb egyen ülőtől. Az aprócska, alul-felül lapított kormány sem fenékig tejföl. Túlszervózott és visszajelzésektől mentes, ami ilyen kicsi átmérőnél megszokást igényel. Másrészt, nekem ugyan sikerült úgy beállítani, hogy kényelmes legyen, és pont lássam is fölötte a műszerfal kijelzőjét, de ez testmagasságtól és alkattól függően akár rosszul is alakulhat. Ezen kívül, a középső sor ülőlapjai lehetnének hosszabbak, a hátsó futómű pedig egy kicsit igényesebb, mert tempósabb kanyarokban hajlamos kifelé pattogni az úthibákon. A rugózás egyébként kényelmes.

TEREPRE?

Nem igazán, de az emelt kasztni ad némi szabadságot. Bátrabban mehetünk földúton, és nagyobb útszéli gödrökbe parkolhatunk, mint mondjuk egy 308-assal. Összkerékhajtású változat azonban (egyelőre) nincs. Nem is kell az – mondják sokan. Pedig télen, sőt, akár esőben is jól jöhet. Például egy meredek emelkedőn, pláne hét személlyel… Ha már elindultál, nem hiányzik annyira, de addig nagyon!

JÓL VEZET?

Láttam már jobbat is. Ha én olyen idegesen rángatnám a kormányt, ahogy néha itt a sávtartó automatika teszi, akkor hamar kivennék a kezemből. A többi vezetéssegéd tökéletesen működik.

EZZEL A MOTORRAL?

Elégnek bizonyult az 1,6 BlueHDi ereje, de egy lovat és Nm-t sem engednék belőle. Mert vezetővel már több, mint 1,4 tonna ez az 5008-as, hét személlyel pedig… nem is akarom tudni. Ezért nem javaslom hozzá a gyengébbre hangolt 1,6-os dízelt, még akkor sem, ha 400 ezerrel olcsóbb. A kétliterest viszont annál inkább, hiszen komoly többleterőt kapunk vele, számottevő plusz fogyasztás terhe nélkül. Az igazi teher a bő félmilliós felár. Benzinesek közül kíváncsi lennék a 165 lovas 1,6 turbóra (csak automatával van), az 1,2-est viszont sajnálnám ekkora tömeg alatt gyötörni.

AZ ANYAGIAK

Az 1,2-es, 130 lovas motorral 6,6 millió a belépő az 5008-as világába. A mi motorunkkal 7,2 millió. Megfejelve a mi felszereltségünkkel pedig már kevéssel 11 millió fölött járunk. Valahol 8,5-9 millió között van egy ideális példány, de a mi példányunkon túl is van még 5008, hiszen motorban, váltóban és felszereltségben is van feljebb. És a plusz két ülés 300 ezres felárát még mindig nem kell megfizetni…

KI TUD MÉG ~ILYET ~ENNYIÉRT?

Kompakt alapra épített, hétüléses SUV-t keresünk hasonló árfekvésben: legyen mondjuk a Nissan X-Trail vagy a frissen sült Skoda Kodiaq. Mindkettő erős ellenfél, és kaphatók összkerékhajtással is.

teszt és fotó: BG

  • BMW-i8 Roadster AKINEK A PORSCHE NEM ELÉG… BMW i8 Roadster teszt - Akinek a Porsche nem elég az vegyen i8-at! Ahol pedig van ilyen célra 47 millió, ott van 52 is, nagyjából annyiról indul a nyitott változatú BMW i8.
  • ford ecosport EZ MITŐL ILYEN NÉPSZERŰ? TESZT: Ford EcoSport 1.5 TDCi - A LÉNYEG: OK: akkor se zabál, ha nyomod neki, meglepően jó vezetni, a földúttól sem ijed meg, sok extrát kínál és menő. Ami nem OK: oldalra nyílik a csomagtérajtó, csúnya a hangja, sok a kemény műanyag és drága. Mégis veszik, nem is kevesen…
  • lexus nx300 LEXUS VÁSÁRLÓK KEDVENCE TESZT: NX 300H LUXURY - A hajtáslánc pont ugyanaz, mint a hibrid Toyota RAV4 alatt, a karakter viszont egészen más. Az NX megjelenése nem csak divatos és fancy, hanem különcködő is. Vezetési élményben is ilyen különleges?
  • Citroen Spacetourer KÉT CSALÁD AUTÓJA Teszt: Citroen Spacetourer XL BLUEHDI 180 - Citroen Spacetourer XL, hossza 5,3 méter. Nyurgaságából adódóan akkora hely van benne, ami még ebben a műfajban is meglepő, amit teszteltünk kb. 15 millió.
  • citroen-c3-aircross rövid autótesztek FELTŰNŐ Teszt: Citroen C3 Aircross 1.6 BlueHDi 100 - Méretéhez képest tágas és kényelmes, formája vidám és divatos. Motorja lehet dízel is, aminek kb. 5 liter a fogyasztása. A forma megítélése szubjektív, a tartalom egyértelmű. Ahogy az ár is: ez itt 7 millió
  • BMW X2 SUV, AMIT ÉLMÉNY VEZETNI TESZT: BMW X2 20d & 25d xDrive M Sport - Kisebb és drágább, mint az X1. A felárért vagányságot és vezetési élményt kapunk pluszba, nem is keveset. A legerősebb dízel gyorsulása 6-ossal kezdődik, de a 20d is kemény – és az M Sport futóművel a rugózás is az
  • Volvo xc40 BEJÖVŐS TESZT: Volvo XC40 D4 AWD - Mindent tud, amit nagytestvére, az XC60, csak eggyel kisebb méretben. Vonzó, divatos, az ára pedig nagyon széles skálán mozoghat, ahogy egy tisztességes prémium modellé. Dízelmotorral, automataváltóval, összkerékhajtással próbáltuk ki a 2018-as Év Autóját
  • Ford Mustang GT A MÉRET SZÁMÍT TESZT: Ford Mustang GT Fastback 5.0 - Megújult a Ford legendás sportkupéja, de a lényeg változatlan: a Mustang továbbra is összetéveszthetetlen, férfias és durva. Ha V8-as…
  • Subaru XV A LÁTSZAT NEM CSAL TESZT: SUBARU XV 2.0 LINEARTRONIC - Nem csak úgy néz ki, mintha tudna terepezni, hanem tud is. Állandó összkerékhajtás és nagy hasmagasság személyautós útfekvéssel ötvözve. Boxer létére unalmas a kétezres benzinmotor, nincs turbó, se bububu hang, fogyasztása pedig csak lakott területen kívül jó
  • Opel Grandland OPELBE ZÁRT PEUGEOT TESZT: OPEL GRANDLAND X 1.2 TURBO - Ha nem tudnám, nem gondolnám, hogy odabent egy Peugeot 3008-as lakik. Mindene megvan ahhoz, hogy Opelnek érezzük, pedig a Grandland X padlólemeze, motorja, váltója és futóműve már francia…
[/vc_row]