fbpx

FRANCIA SUV-KUPÉK TESZT: CITROEN C4 X & RENAULT ARKANA

Renault Arkana és Citroen C4X

FRANCIA SUV-KUPÉK TESZT: CITROEN C4 X & RENAULT ARKANA

Még mindig rejlenek kiaknázatlan lehetőségek a szabadidő-autók szegmensében. Már nem csak a prémium márkák kínálnak ezekből csapott hátú, lejtős tetejű változat, azaz SUV-kupét – Citroen C4 X és Renault Arkana teszt.

A képeinken látható két francia, ötajtós SUV-kupé. Hol a hiba ebben az állításban? A narancs színű egy Citroen C4 X, a fekete pedig egy Renault Arkana, tehát mindketten francia márkák gyermekei, eddig rendben. Az is látszik rajtuk, hogy mindkettő terepkupé (vagy mi…). A lényeg, hogy valami csapott hátú, lejtős tetejű, emelt hasmagasságú izé, ami manapság nagyon divatos. Tehát ez is rendben.

Az állítás az ajtók számában volt hibás, ugyanis kettejük közül csak az Arkana ötajtós. A C4 X bármennyire is annak mutatja magát, ő négyajtós. Tehát a hátsó szélvédője fix, és csak a lemez nyílik, amikor pakolni szeretnénk a csomagtartóba. Mármint abba csomagtartóba, amely olyan nagy, hogy még a karosszéria arányait is képesek voltak eltorzítani a kedvéért. Hát még akkor milyen nagy lenne, ha nem türemkedne bele az a két ordenáré zsanér! Jelentős térfogatot használhatatlanná tesznek, és nagyon figyelni kell pakolásnál, mert ha az útjukban van valami, azt könyörtelenül összenyomják, amikor lezárjuk a csomagtér-ajtót.

A másik gond önmagában a négyajtóssággal van, hiszen így nem olyan könnyű, vagy adott esetben nem is lehet nagyobb tárgyakat – mondjuk egy kerékpárt – betenni az autóba. Ellentétben egy ötajtóssal, amilyen például az Arkana. Annak egy kicsit kisebb a csomagtere (480 vs. a 510 liter), de sokkal jobb kihasználhatóságot kínál. Óriásira nyílik az ötödik ajtaja, és így a hátsó támlák ledöntése is több értelmet nyer. Egyébként nem hibrid változatban ennek is majdnem pontosan akkora (513 literes) a puttonya, mint a C4 X-é.

És itt elérkeztünk egy sokkal fontosabb tulajdonsághoz, mint a csomagtér mérete vagy az ajtók száma: ez pedig a hajtáslánc. Az itt tesztelt Arkana ugyanis hibrid, mégpedig „sima”, öntöltős hibrid. Tehát – hogy tévedés ne essék – nem hálózatról tölthető fajta, ezért nincs zöld rendszáma. E-Tech full hybrid, így hívják ezt ma a Renault-nál. Egy 1,6-os, négyhengeres szívómotor és egy villanymotor kooperációjáról van szó, melyek együtt 145 lóerős rendszerteljesítményt nyújtanak.

A nyomatékadatok viszont motoronként külön-külön szerepelnek a gyári brossúrában: 148 Nm a benzinesé, 255 Nm az elektromosé. Azt nem közlik, hogy itt mennyi az együttes érték. Azt viszont igen, hogy mindez 10,8 másodperces gyorsulásra és 172 km/h-s végsebességre elég az 1435 kilós autónak. Lehet kapni Arkanát 1,33 literes turbómotorral is, 140, illetve 160 lovas teljesítményszinttel, és mindkettő gyorsabb, mint az itt tesztelt hibrid.

Viszont többet is esznek, átlagban kb. 1,5-2 literrel. Sőt, zömében városban használva már inkább a 3 litert közelíti a különbség. Nálunk ilyen körülmények között beérte 5,7 literrel a hibrid Arkana, míg a korábban tesztelt Nissan Qashqai-t nem lehetett 8,5 liter alá vinni. Illetve csak akkor, ha időnként megsétáltattuk langyos országúti szakaszokon. A Qashqai példája azért releváns, mert abban is ugyanaz az 1,33 literes turbómotor dolgozott, mint ami az Arkana másik két változatában.

C4 X tesztautónkat a PSA konszern jól ismert, 1,2-es, háromhengeres turbómotorja hajtotta, abból is az erősebb, 131 lovas változat. Ez 10,3 másodperces gyorsuláshoz és 200 km/órás végsebességhez elegendő az 1.289 kilós autónak. Nem csak papíron gyorsabb, mint a hibrid Arkana, hanem érzésre is. Ez is az első kerekeket hajtja – természetesen –, mégpedig egy nyolcfokozatú automataváltón keresztül, amely viszont sokkal darabosabban működik, mint az Arkana négyfokozatú (!) E-Tech automatája. A Citroen EAT8 nevű váltójának viselkedése főleg parkolás közben manőverezve idegesítő. Nem lehet vele szépen, lassan, 20 centit odébb menni, hanem csak úgy, mint aki most vezet először autót. De sokszor mondtam már, és mondom újra: ugyanez a váltó a PSA dízelmotorjaival tökéletes harmóniában képes együttműködni. A benzinesekkel társítva valamiért nem annyira harmonikus, beleértve a nagyobb, 1,6-os PHEV hajtásláncokat is.

Az Arkanában a hibridség miatt sokkal jobb a gázreakció, hiszen a villanymotor ereje azonnali. Ehhez képest a Citroen 1,2-es, háromhengeresében határozottan érezni a turbólyuk hatást, de ha összeszedi magát, akkor nagyon keményen megindul. Ilyenkor már a váltó is szépen és gyorsan kapcsolgat, akár kövér gázzal, akár finoman gyorsítva. És a fogyasztása sem rossz, az óvatoskodást teljes mértékben mellőzve 7,5 litert kér, míg normális lendülettel vezetve mindössze 6,5 liter az átlag 100 kilométeren.

A C4 X legnagyobb erőssége a kényelem. Olyan közömbösséggel lép át az úthibákon, olyan légies könnyedséggel siklik a leghitványabb hazai utakon, hogy az már-már hihetetlen. Sőt, még a rosszabb földutakon is nagyon otthonosan mozog, persze nem sárban. A hosszú rugóutak, a lágy lengéscsillapítók, az emelt hasmagasság, a ballonos gumik és a puhára tömött ülések mind kiveszik a részüket a kivételes komfort előállításából.

Cserébe kanyarokban elég billegős a kasztni, ráadásul a kormányon nulla a „force feedback”, így aztán a vezetési élmény nagyjából semmilyen. Elszigetelve érezzük magunkat a külvilágtól, mert a zajszigetelés is kifejezetten jó, egyedül a háromhengeres berregését hallani jobban, mint szeretnénk. Az Arkana bal egyén ülve sokkal több visszajelzést kapunk, és egy szinttel jobb érzést kelt a három helyett négyhengeres motorhang is.

De rugózási komfortban nem lehet egy lapon említeni a Citroen C4 X-szel, amely extrém módon tünteti el alólunk az úthibákat, míg az Arkanában az átlagosnál is jobban érezni a felütéseket és a gödröket is. Cserébe viszont nem dől annyira a bódé a kanyarokban, és ellentétben a C4 X-szel, fékezésnél sem bólint úgy, mint egy terepjáró. Pedig ennek is elég szellős a hasmagassága, így „akadályugrásban” ez is remekel.

Az utastere mindkét autónak tágas, főleg az első üléseken érezni őket nagyobbnak, mint amit a külső alapján várnánk. Hátul sem rosszak, de mindkettőben van egy kis furcsaság. A C4 X-ben a fejtér szenved némi csorbát az ereszkedő tetővonal miatt – az az átkozott divat, ugyebár. Az Arkanában ez kevésbé érezhető, mert ott egy kicsit előrébb hozták a hátsó üléseket, így viszont hosszában kisebb a hely, amely miatt az ülőlapokat szabták rövidebbre. Mindkét autó hátsó utasainak jár szellőzőrostély, két USB csatlakozó és lehajtható könyöktámasz is.

A belső anyagok és kárpitok mindkét autóban jó minőségűek. A Citroen valamiért otthonosabb, a Renault-ban viszont szebbek a részletek, például a klíma kezelőpultja. Amelynél manapság már az is nagy dolog, hogy egyáltalán létezik, nem pedig ezért is a középső érintő-kijelzőt bökdösni, gondosan ügyelve, hogy mindig a megfelelő felületet találjuk el az ujjbegyünkkel. Menet közben nem könnyű, és nem is biztonságos. Sokkal jobb így, fizikailag megtestesült tekerőkkel, gombokkal. Az ergonómia mindkét autóban majdnem tökéletes. És csak azért majdnem, mert a középső kijelző menüje helyenként túl komplikált.

Felszereltségből a Citroenben és a Renault-ban is a legfelső szintet kaptuk, amely utóbbinál több tételt vonultat fel, de a Citroennél is gazdag. Van HUD, fűthetők az első ülések, a kormány, de még az első szélvédő is (a hátsó meg persze), felülnézeti képet is ad a tolatókamera, van Apple CarPlay (kábel nélkül), vezetéknélküli telefontöltő, USB csatlakozók, kétoldali klíma, vezetéstámogató rendszerek, bőr-szövet kárpitozás, LED-es fényszórók és elég jó hangzású audiorendszer. Az Arkanában ezeken túl motorosan állíthatók az ülések, van egy nyitható panorámatető (a Citroenhez is opció), továbbá nagyobb méretűek illetve szebb grafikájúak a digitális kijelzők.

Többe is kerül, mint a C4 X. Az 1,33-as turbómotorral is, de így, hibrid változatban természetesen még nagyobb a különbség. 15 millió fölé emelkedett az itt tesztelt csúcs Arkana számlája, míg a szintén csúcs – de nem hibrid, és kevesebb extrát adó – C4 X tesztautónk árcédulája 12,5 millió környékén volt. Ellentétben az Arkanával, a Citroenből nincs hibrid, viszont van dízel és elektromos változat is.

teszt és fotó: BG, SportVerda

  • BMW X5 50e 500 LOVAS X5-ÖS TESZT: BMW X5 50e - Ha X5-ös BMW, akkor háromliteres dízel, ez nem is olyan régen még egyértelműen adta magát. De ma már a tölthető hibrid adja, az pedig itt kishíján 500 lóerős – és szintén sorhatos, de benzines Tovább>
  • CarGarantie 20 éve A CarGarantie 20 éve van jelen Magyarországon - A CarGarantie, a járműgarancia- és javításiköltség-biztosítások egyik vezető európai szolgáltatója idén ünnepli a magyarországi indulásának 20. évfordulóját. A vállalat két évtizede a magyar autószalonok és -importőrök megbízható partnere, és fontos szereplővé vált az iparágban. Tovább>
  • Peugeot 508 GT KI A LEGSZEBB? TESZT: PEUGEOT 508 GT PHEV - Felvarrták a Peugeot legsármosabb modelljének ráncait. A kérdés az, hogy jobb lett-e az eredmény, illetve az is, hogy egyáltalán voltak-e rajta ráncok Tovább>
  • KIA EV6 GT A LEGERŐSEBB KIA TESZT: KIA EV6 GT - A dél-koreai márka legizmosabb modellje történetesen egy villanyautó. 585 ló erejével rúg és 3,5 másodperc alatt gyorsul 100-ra. Tovább>
  • DS 7 E-Tense 300 NEM A 300 LÓ SZÁMÍT TESZT: DS 7 E-TENSE 4x4 300 - Megújult a franciák prémium SUV-je, és az eddigi 300 helyett immár 360 lóerős a csúcsmodell, de itt nem a ménes a lényeg, hanem a komfort, a dizájn és a kifinomultság Tovább>
  • BMW Z4 30i BMW ESSZENCIA TESZT: BMW Z4 30I - Négyhengeres motorral is nagy élmény a bajorok roadstere, és mindent megad ahhoz, hogy remekül érezze magát a vezető – ráadásul nem is olyan drágán, mint gondolnánk… Tovább>
  • VW ID Buzz A 21. SZÁZADI HIPPIBUSZ TESZT: VW ID. BUZZ - Az utóbbi évek legmerészebb húzása a VW-től: múltidéző, kultikus, cuki, trendi, feltűnő, elektromos, ötszemélyes és drága… - kipróbáltuk az ID. Buzzt Tovább>
  • féhér Mazda6 HIÁNYOZNI FOG TESZT: MAZDA6 SPORTKOMBI - A sokat látott 6-os utolsó példányait árulják a Mazda márkakereskedések, az idei évtől ugyanis nem gyártanak többet belőle. Búcsúként a jubileumi kiadással utaztunk egy nagyot Tovább>
  • zöld Alfa Romeo Tonale ILYEN EGY DÖGÖS SUV TESZT: ALFA ROMEO TONALE - A Tonale az olasz márka első modellje, amely konnektoros hibridként is elérhető. Kipróbáltuk, és összehasonlításképpen egy lágy hibrid változatot is tettünk mellé Tovább>
  • Jeep Wrangler A “DZSIP” TESZT: JEEP WRANGLER 4XE - Jeep, köznevesülve dzsip, amely lexikon szerint „erős motorral felszerelt kis terepjáró gépkocsi”. Levehető tető és ajtók, előre dönthető szélvédő, és zavartalan csapatás úttalan utakon Tovább>