fbpx

EZ IS CIVIC TESZT: HONDA CIVIC SEDAN 1.5 TURBO CVT

Honda Civic

EZ IS CIVIC TESZT: HONDA CIVIC SEDAN 1.5 TURBO CVT

Nagyobb, mint az ötajtós, de csomagtere kevésbé praktikus. Csak egy motorral rendelhető, de az jó: a 182 lovas turbó nagyot lép, jól fogyaszt (kb. 7 liter), és a fokozatmentes automata sem rontja el. Az ára 6,8 és 8,7 millió között, három felszereltségi szint van, több konfigurációs lehetőség nincs.

AZON MORFONDÍROZTAK A HONDÁNÁL…

…, hogy megéri-e újra nyomni a klasszikus szedán vonalat Európában. Az utóbbi években a SUV és a kompakt műfajra tettek fel mindent, így lett a CR-V-ből zászlóshajó, ami egyúttal az Accord nyugdíjazását is jelentette. De azóta kiderült, hogy a szedánok szegmense mégsem teljesen reménytelen errefelé. Például a Mazda6 – az Accord egykori riválisa – kifejezetten jól szerepel. Arról nem is beszélve, hogy a Mazda3-ból is van szedán kivitel.

EZÚTTAL AZ ÖTAJTÓS CIVIC ARCÁVAL

Úgy döntöttek hát, hogy ők is mutatnak valamit ebben a műfajban. És ha az Amerikában jól menő Accordot nem is hozták el nekünk, a négyajtós Civic-et továbbra is életben tartják. De most nem úgy, mint régen, amikor az ötajtós és a négyajtós változat véletlenül se hasonlított egymásra. Hanem épp ellenkezőleg, ezúttal elölről és hátulról is ugyanolyan lett a két autó. Csak oldalról van különbség, de az nem csekély!

MÁS

Teljesen más karakter a két változat: az ötajtós sportos és vagány, a négyajtós inkább elegáns. Kupésan ívelő tetővonalat rajzoltak hozzá, lankás szélvédővel, amely feltűnően hosszúra nyújtja a kasztnit. 4,65 méterével 13 centivel nyurgább, mint az ötajtós. Odabent is tágasabb, az utastér mérete túlmutat az alsó-középkategórián. A lábtér lényegesen nagyobb, mint az ötajtósé, pedig a tengelytáv ugyanakkora, a hátsó fejtér viszont kisebb az ereszkedő tetővonal miatt. Négy átlagos méretű felnőttnek nagyon kényelmes utazóautó a négyajtós Civic.

PAKOLÁS?

A csomagtere is öblösebb, mint az ötajtósé, pedig annak se kicsi. (519 vs. 478 liter). A felépítményből adódóan viszont korlátozottabb a bővíthetősége, és jóval kisebb a nyílása. Mindez műfaji sajátosság, az viszont nem, hogy a felnyitott csomagtér-ajtó könnyen visszacsapódik – és nagyon csúnyán fejen tud vágni.

1,5 TURBÓ…

Az autó elejében az új ötajtós Civic-kel debütált 1,5-ös, benzines turbómotor dolgozik. 182 lóerő és 220 Nm lakik benne, de még fontosabb, hogy ez utóbbi 1700-as fordulattól egészen 5500-ig rendelkezésünkre áll! Lentről húz, és szinte végig lelkes, nagyon meggyőzően gyorsítja az 1,3 tonnás autót (8,1 mp 0-100 km/óra).

…FOKOZATMENTES AUTOMATÁVAL?

A kiváló erőforráshoz fokozatmentes automataváltót kaptunk. Ettől elsőre nekem is ugyanúgy az arcomra fagyott a mosoly, mint most azoknak az olvasóknak, akik vezettek már CVT-vel szerelt autót. De kellemesen csalódtam, mert ez egész jó! Úgy gazdálkodik a turbómotor erejével, ahogy kell. Csak akkor pörgeti nagyon, ha a gázpedál közel van a padlóhoz – olyankor mondjuk elég bántó tud lenni a konstans fordulat. Minden más esetben a bőséges és széles tartományban elérhető nyomatékra épít, és hogy kellemesebb legyen az összhatás, egy kicsit még utánozza is a fokozatokkal rendelkező váltók viselkedését. Városban 1500-2000 közötti tartományban gyorsít, országúton 1500, autópályán 2300 körül forog a motor. Erre igazán nem lehet azt mondani, hogy túl pörgetős. Egyébként ez a váltó is kínál sport módot, valamint imitált fokozatokat is, amiket a kormány mögötti fülekkel kapcsolhatunk.

NEM HIÁNYZIK A DÍZEL ÉS A KISEBBIK BENZINES SEM

A fogyasztás a menetteljesítményekhez képest nagyon jó. Annyira mindenképpen, hogy eszembe se jutott azon elmélkedni, milyen lenne az autó más motorral. És nincs is más a kínálatban. (Egyliteres turbó csak az ötajtóshoz van.) A 7 liter körüli átlag egy hétköznapi, 120 lovas benzinesnek is jól áll, hát még egy ilyen izmosnak. Városban 8-8,5, országúton 5-6, autópályán 7 litert kér az 1,5-ös turbó.
Nemsokára elérhető lesz mindkét Civic az átdolgozott 1,6-os dízellel is, amely még takarékosabb lesz, mint az elődje, de a magam részéről maradnék ennél a benzinesnél. Ennyit simán megér 182 ló és a mindig elérhető nyomaték.

VEZETNI…

…kifejezetten kellemes. A hajtásláncon kívül a futómű és a kormányzás is nagyon rendben van. Semmi nem túl puha és nem is túl feszes, a hangolás minden tekintetben tökéletes. A kezelőszervek finoman működnek, de a kormány bal oldali küllőjén túl sok a gomb, könnyű mellényúlni annak, amit szeretnénk.
Az anyagminőség és az összeszerelés jó. A könyöklő alatti és a váltó mögötti üregek óriásiak, jól használhatók a benne lévő elválasztó elemek és a pohártartók is. USB csatlakozó is van a mélyén, és aki kitartóan keresgél, az találhat egy másikat is a váltó előtti rekeszben – ráadásul ez nagyobb áramerősségű.

AMINEK NEM ÖRÜLÜNK

Nincs start-stop elektronika, ami a városi dugókban néhány decivel szebbé tehetné a fogyasztást. A központi érintőkijelző szoftvere egy kicsit lassú. A hosszú reakcióidő pedig elég gyakran lehet bosszantó, hiszen például a levegőbefúvás helyét is itt kell módosítani. A felbontása szép, választható többféle színvilág, sok testreszabási lehetőség van, de a grafika akkor is egy kicsit játékautomatás, akárcsak a kormány mögötti LCD kijelzőé.

Ő VEZET?

Alapfelszereltségként megkapjuk majdnem az összes vezetéstámogatót, amit kínál manapság a Honda. Távolságtartós tempomat, amely a táblafelismerő által leolvasott sebességkorkátokra is figyel (ha akarjuk), sávtartó, vészfékező, miazmás… De a holttér-figyelőt miért csak a legmagasabb felszereltséghez adják? És paroklóradar miért nincs az alapcsomagban?

AZ ÁRA

A beszálló 6,8 millió, a teteje 8,7 millió – ilyen volt a miénk. Az egyetlen külön választható tétel a metálfényezés, minden mást csomagokban adnak: az alap a Comfort, utána jön az Elegance (+700e Ft), végül az Executive (+800e). Ennyi a testreszabási lehetőség, variálni nem lehet. Az Executive többek között elől-hátul fűthető bőrüléseket, automatikus távolsági fénnyel megspékelt LED-es fényszórókat és szintén LED-es ködlámpákat is ad, valamint vezetéknélküli telefontöltőt. Automataváltóból csak CVT van, ami 400 ezres felárért rendelhető a közepes és a legmagasabb csomaghoz.

ÉRDEKES…

A tesztautó színe sötétlila, de a legtöbbször feketének tűnik. Ennél azonban jóval meglepőbb, hogy a forgalmija szerint piros.

teszt és fotó: BG

  • Volvo S60 T5 A SZIMPATIKUS DRÁGA AUTÓ TESZT: VOLVO S60 T5 R-DESIGN - 6,5 másodperc alatt gyorsul 100-ra, mégsem olyan izgalmas, mint egy régi S60 T5-ös. Viszont sokkal jobb és nagyobb is, öltözéke pedig kifinomultságra és profizmusra vall: kevélység nélkül feltűnő és gyönyörű. Jó, de biztos ez is van vagy 20 millió – gondolnád jogosan, de… Tovább>
  • Ford Focus Vignale A SPORTOS VAGY A PUCCOS? TESZT: FORD FOCUS ST-LINE ÉS VIGNALE - Nem vitás, hogy a Focus egyik legerősebb ütőlapja továbbra is az átlag feletti vezetési élmény. Az ST-Line csomag rátesz erre még egy lapáttal, itt még az 1,5-ös dízellel is mosolygós a bal egy. Hát még milyen vidám lenne a kétliteressel, ami a kombi Vignale-ban bizonyította… Tovább>
  • Mini Clubman Cooper S 200 LÓ HAT AJTÓVAL TESZT: MINI CLUBMAN COOPER S - Kétliteres turbómotorral próbáltuk ki a legfurcsább Minit. Helykínálata alapján családi autónak is jó, miközben vezetni sem hétköznapi élmény, de még jobb lenne manuális váltóval. Ráadásul úgy közel 700 ezerrel csökkenne a 14,2 milliós végösszeg… Tovább>
  • Honda CR-V A HIBRID VAGY A KIS TURBÓS? TESZT: HONDA CR-V - Ez a két alternatíva kínálkozik, dízellel ugyanis nem gyártják az ötödik generációs CR-V-t. Vajon fogyasztásban felveszi a versenyt a hibrid a dízellel? És ez is béget, mint a többi? Na és az 1,5-ös turbó itt is olyan szerethető, mint a Civic-ben? Tovább>
  • Mercedes-Benz A200 BELSEJÉVEL CSÁBÍT TESZT: MERCEDES-BENZ A200 7G-DCT - Óriási kijelzők gyönyörű grafikával, fejlett hangvezérlés, szép hangulatvilágítás, csodás formák, igényes anyagok és rengeteg extra. Sok vevőt meg lehet ezzel nyerni manapság. De nyerő az automataváltó is? Na és milyen motort bújtatnak manapság a 200-as jelzés mögé? Tovább>
  • Nissan Leaf HOGY VAN EZ AZ EGYPEDÁLOS VEZETÉS? TESZT: NISSAN LEAF 40 KWH - Kényelmes, könnyen megszokható, vagy idegesítő? Egyáltalán egy pedál van benne vagy kettő? Amúgy mennyit megy el egy töltéssel? És elég nagy? Elmondjuk… Tovább>
  • BMW M550d touring SZÓLÍTS NYUGODTAN M5-NEK! TESZT: BMW M550D XDRIVE TOURING - Van az a dízel, amiért egy hathengeres öröm-benzinest is odaadnék. Itt az egyik. Ebben is hat henger van, melyek négy turbón keresztül veszik a levegőt. 400 lovat, 760 Nm-t, 4,6-os gyorsulást és még annyi mindent tud, ráadásul jól is fogyaszt. A hangja pedig… Tovább>
  • Mercedes C220d …ÉS MÉG VEZETNI IS JÓ TESZT: MERCEDES-BENZ C220D T 4MATIC - Kívülről nem észrevehető a ráncfelvarrás, belülről annál inkább. Az utastér színvonala a nagyobb tesókét idézi, de a kormány mögött ülve jobban érdekelt, hogy feltűnően jól húz, és havon is nagyot lép az összkerekes, dízel C-kombi. A hangja meg úgyis csak a kintieknek rossz… Tovább>
  • Volvo V60 T6 ÜGYESEN TITKOLJA TESZT: VOLVO V60 T6 AWD - Íme, a ma kapható legszebb Volvo. Tökéletes arányok, sportosan elegáns idomok. Maga a megtestesült biztonság, egy tehetős és felelősségteljes családapa autója. Eszedbe nem jutna, hogy valójában egy 310 lovas aszfaltbetyár… Tovább>
  • Kia Stinger teszt KIA MÉG NEM VOLT ILYEN DÖGÖS Kia Stinger 2.0 T-GDi teszt - Egyedi és bátor. Aszfaltbetyárnak néz ki, és az is. A GT-Line felszereltségből szinte csak a nagy felnik és tárcsák hiányoznak, de pont ezektől néz ki sokkal jobban a csúcskivitel. Viszont ez is megy, mint az állat, a fogyasztása viszont akkor is indokolatlanul magas. Tovább>