fbpx

A LEGSZEBB PEUGEOT TESZT: PEUGEOT 508 SW PSE

szürke Peugeot 508 PSE

A LEGSZEBB PEUGEOT TESZT: PEUGEOT 508 SW PSE

Olyan ütősen néz ki, mint a pimpelt fehér Peugeot a Taxiban, de ez szép is, és tényleg gyors, nem csak úgy néz ki. Ráadásul konnektoros hibrid, sőt, még és összkerekes is, – Peugeot 508 SW PSE teszt.

2018-at írtunk, amikor megjelent a Peugeot 508 napjainkban is futó generációja. Abban a pillanatban beleszerettem a formába, amikor először megláttam. De pár hónappal utána új szerelem jött, ugyanis bemutatták a kombi (SW) változatot, majd 2020-ban jött a mindent überelő PSE kivitel. PSE, mint Peugeot Sport Engineered (és nem Peugeot Sport Egyesület…). Gyönyörű, izgalmas, sportos és elegáns, mindkét karosszériaváltozatból létezik, de a kombi az igazán szívdöglesztő.

Iszonyúan peres Michelineket húztak a 20 colos felnikre, és jó közel ültették a kasztnit az aszfalthoz. Ide egy splittert, oda egy spoilert, alulra gyorsan egy-egy oldalszoknyát, neonzöld féknyergeket a tárcsákra, sárvédőszélesítést előre-hátulra, és már kész is a legdögösebb Peugeot, amit a 21. században sorozatgyártásban kínált a márka. Idén megjelent az 508 ráncfelvarrott változata, és jött egyből az új PSE is, de ahogy a plasztikai műtéteknél is előfordul, a facelift eredménye sem mindig szebb, mint az eredeti arc.

Szépsége ellenére nem feltűnő jelenség az 508 PSE. Lapos is, szürke is, a felnik feketék, parkolókban, mélygarázsokban, és általában lassú haladásnál pedig még néma is. Mert a lemezek alatt plug-in hibrid hajtáslánc lakik, a PSA csoport jól ismert konstrukciója, de egy kicsit felpimpelve. 1,6-os turbómotor és dupla villanymotor összkerékhajtással és nyolcfokozatú automataváltóval – eddig ismerős. Viszont itt nem 300, hanem 360 lóerőt teljesít, 520 Nm-es nyomaték társaságában. Így hiába 1,9 tonnás (!) a vas, nagyon látványosan szalad felfelé a sebességmérő mutatója: egészen pontosan 5,2 másodperc alatt éri el a 100-as osztást.

A futómű adaptív lengéscsillapítókon ül – és a hangsúly azon van, hogy ül. Mert hiába próbál változó keménységgel ügyeskedni a rendszer, így is iszonyú kemény, és ugyebár a pár centis oldalmagasságú abroncsok sem nyelnek el semmit az útegyenetlenségekből. Szóval az 508 PSE futóműve nem kényelmes. Mert nem is arra optimalizálták, hanem a kanyarstabilitásra és az útfekvésre helyezték a hangsúlyt. Tükörsima aszfalton hamar meg is érezzük, hogy mennyire jó munkát végeztek a Peugeot mérnökei.

Eszméletlen gyorsan lehet kanyarodni ezzel az autóval, ráadásul adott hozzá a picike, alul-felül csapott kormány is. Nem mindenkinek szimpatikus, nem mindenki tudja úgy beállítani, hogy kényelmes legyen, de közben ne takarjon bele az egyébként gyönyörű, digitális kijelzőbe. De akinek sikerül, annak már-már versenyautós érzése lehetne a kormány-ülés pozíció. De nem lesz. Mert sajnos ez a kormány sem kommunikatívabb, mint a többi Peugeot-é.

Azaz kb. halott, szinte semmi visszajelzést nem ad az aszfaltról, ami ugye nem éppen a sportos vezetés záloga. De! Még így is nagyon szerethető a Peugeot 508 SW PSE. Nem az a kényeztető, finomkodó stílusú konfiguráció, mint a márka legtöbb autója, akár a „sima” 508. A PSE elég darabos és durva tud lenni, a váltó sem tudja rezzenéstelenül kezelni azt az erőt, amely nagyobb gázadásra rászabadul. Kicsit rángat az automata, kicsit üt a futómű, nem csöndes a motor, és nem észrevétlen az átmenet a rekuperáló illetve a rendes fékezés között.

Ha odalépsz, abban a pillanatban az ülésbe lapít, ordítani kezd a motor, és nagyon gyorsan történnek a dolgok. Közben persze a villanymotorok is keményen odateszik magukat, csak őket nem hallani. Pedig a mutatós gyorsulás jórészt nekik köszönhető, a benzinmotor csak 200 lóerőt ad a 360-ból. „Élményvezetős” üzemmódban gyorsan fogynak is a kilométerek az elektromos hatótávból, amely normális közlekedés mellett itt cirka 40 km-t jelent. Elektromos üzemmódban egyébként ugyanazt nyújtja az 508 PSE is, mint a cég bármelyik konnektoros hibridje. A töltési idő az alapfelszereltség részeként kapott 3,7 kW-os kábellel kb. 7 óra (nem kommentálom), a százezres felárért rendelhető 7,4 kW-ossal 2 óra körül van.

A hátsó kerekeket csak villanymotor hajtja, 113 lóerővel és 166 Nm nyomatékkal, elől pedig a másik villanymotor és a benzinmotor együttes ereje megy a kerekekre. Egy-egy pillanatra táncba lehet vinni az 508 PSE farát, de az elektronika máris letiltja az efféle rendbontást. Ettől még nagy élmény vele kanyargós szerpentinen autózni. És mivel ott gyakori a fékezés, használható mennyiségű rekuperált energia kerül vissza a 11,5 kWh-s akkucsomagba, ebből adódóan mindig van benne bőséges kraft egy-egy kiadós kigyorsításhoz. Játékos!

Autópályán már nem teljesen ez a helyzet, ott nem olyan nagy legény a Peugeot 508 PSE, mert a legtöbbször inkább „csak” a 200 lovas turbómotor erejére támaszkodhatunk. Amely gyakran tölti az akkumulátort is menet közben, hogy az sose merüljön le teljesen, így tehát folyamatosan van miből táplálkozni az elektromotoroknak is. De emiatt értelemszerűen a benzinmotor sem fordíthatja az összes erejét az autó mozgatására. Tehát amit megnyerünk az egyik oldalon, azt elveszítjük a másikon. Azért nem teljesen, hiszen a villanymotorok azonnali nyomatékot nyújtanak, míg a benzinmotor ilyet nem tud.

Van e-Save funkció is, amely bizonyos mennyiségű töltöttség megőrzésére való, hogy később, városban abból furikázhassunk. A megőrzendő szintet mi határozhatjuk meg, amelyet ha az aktuális töltöttségnél magasabbra állítunk, akkor azzal tulajdonképpen azt kérjük, hogy a benzinmotor állandóan töltse az akksit, amíg el nem érjük a kívánt értéket. Ez természetesen megdobja a benzinfogyasztást, nem is kicsit, és tapasztalaton szerint összességében nem éri meg, ha szimplán a költségmegtakarítás a cél.

Az AGR tanúsítvánnyal elismert sportülések kényelmesek, nagyon jól is tartanak, és masszázsfunkció is jár hozzájuk. De minden irányban szűkös a hely az autóban, akárcsak a többi 508-asban. Nehéz kiszállni és beszállni, feltűnően alacsonyra kell leereszteni a testünket, hogy elérjük végre az üléseket. Hátul egy fokkal rosszabb a helyzet, igazából nincs észrevehetően több hely itt, mint az egy mérettel kisebb 308-asban – és abban sincs sok a saját kategóriájához mérten.

A csomagtartó motorosan nyíló ajtaja alatt 487 literes térfogat várja a csomagokat. Már ha nem szeretnénk a roló szintje fölé pakolni, akkor ugyanis valamivel nagyobb a befogadóképesség. A kárpitozás itt is igényes, akárcsak az utastérben, és a padló alatti üregben elfér a töltőkábel.

Minden más ugyanolyan itt is, mint a többi Peugeot 508-asban. Mármint a facelift előtti generációban. Merthogy időközben megérkezett a ráncfelvarrott modell. És van már belőle PSE, sőt, kombi PSE is. Jól is néz ki mindkettő, de ez jobban. Ég veled, „régi” 508 PSE!

teszt és fotó: BG, SportVerda