fbpx

HIÁNYOZNI FOG TESZT: MAZDA6 SPORTKOMBI

féhér Mazda6

HIÁNYOZNI FOG TESZT: MAZDA6 SPORTKOMBI

A sokat látott Mazda6-os utolsó példányait árulják a márkakereskedések, az idei évtől ugyanis nem gyártanak többet belőle. Búcsúként a jubileumi kiadással utaztunk egy nagyot

Nem tartozunk a többséghez, de vagyunk még elegen, akiknek kedves az autópiacnak eme szeglete. Ahol normális, hagyományos felépítésű autókat gyártanak, és nem a divathajhászás az elsődleges szempont. Lehet ezt jól is csinálni, sőt… Ha elragadó dizájnra, jó arányokra, eleganciára, egyediségre, komolyságra és sportos vezetési élményre vágyunk, akkor jobb is, ha ezeket nem a magas, billegős, elhízott SUV-ok között keressük. Hanem például egy Mazda6-osban, és a legjobb, ha abból is rögtön a kombiba ülünk be! De minél hamarabb, mert épp befejezni készül 10 éves pályafutását ez az elragadó modell.

Százszor elmondtam már, de mondom újra: ennél harmonikusabb autó kevés van a földkerekségen. Látványra, kényelemre, vezetési élményre egyaránt igaz ez, és az 522 literes csomagtartó is megkönnyíti az életet. Egy 20th Anniversary különkiadáson kívül ezúttal sem mutat semmi újat a 6-os Mazda, szimplán csak hozza azt, amire számítunk tőle. De azt kitűnően! A hajtásláncában sem hemzsegnek a legmodernebb technológiák, de persze nem is ócska. Csak az van, hogy a Mazda tervezőmérnökei sosem feküdtek fel a downsizing mindent elsöprő hullámára, sőt, most kezdtek csak igazán nagy motorokat gyártani.

Az eszement turbósdiban sem hisznek annyira, mint mások. Ehelyett maradtak a megbízható, kiszámítható műszaki tartalomnál. Ennek megfelelően a 6-os elejében is egy olyan motor dolgozik, amilyet máshol már csak elvétve találunk: 2,5 literes, négyhengeres, szívó benzines. 192 lóerős teljesítmény, 258 Nm-es forgatónyomaték van benne. Tehát semmi extra, szimplán csak elég ahhoz, hogy lendületesen mozgassa a méretes, de nem túlsúlyos (1,5 tonnás) autót.

A hajtáslánc további elemeiben sincs nagy varázslat, a váltó automata, de nem duplakuplungos, hanem hagyományos, bolygóműves. Abból sem a legfrissebb technológia, és nem is valami sokfokozatú, hanem csak hat, de ügyesebb, mint jó néhány friss fejlesztésű díszpéldány.

A 8,1 másodperces gyorsulási adat bőven benne van még a manapság elvárható tartományban. Persze nem a pincéből húz, nem a nagy nyomatékából él a motor, hanem pörgetni kell, hogy rendesen megmozduljon. A fordulatszámmal lineárisan növekszik az ereje, és ez pont jól is passzol a sportossághoz.

A fogyasztása sem vészes, sőt, lakott területen kívül inkább jónak mondanám. Rengeteget autópályáztunk vele, de persze került a mixbe némi városi forgalom is, bár tényleg minimális, illetve ugyanannyi országúti andalgás – összesen kb. 10-12%. Így lett kereken 8 liter az átlag. Országúton elvan 6-6,5 literrel, de városi forgalomban elég szomjas, ott simán legurít 10 litert.

Vezetni nagyon jó a Mazda6-ost! Mert tökéletes pozíciót lehet kialakítani a vezetőülésben. Mert precízen működnek a kezelőszervek. Mert közvetlen és beszédes a kormány. Mert pengeéles a gázreakció. Mert fordulaton szépen muzsikál a motor – és olyankor már húz is rendesen. A futómű támogatja a sportos kanyarvételeket, ugyanakkor nem bánik mostohán az utasokkal. Más szavakkal: a 6-os Mazda nagyon stabil, és jó rugózási komfortot biztosít. Az első ülések rendkívül kényelmesek, 500 km után is frissen szálltam ki az autóból. Hátul is kellemes a támlák dőlésszöge, és pont elegendő a formázottságuk. Ennél kagylósabb kialakítás már rontana a komforton.

Fűthetőek is, akárcsak az első ülések, melyek emellett szellőztethetők is, továbbá a kormány is fűthető. A kárpitozás lenyűgöző, nappabőrből és leganu szövetből készült, és a műszerfalra is került belőle. Gyönyörű látványt nyújt, puha a tapintása és kellemes az illata. Szép a klímakezelő panel, ami igazi ínyencség, hiszen manapság már annak is örülni kell, ha egyáltalán van ilyen az autóban – nem pedig csak egy idióta klíma menü valahol az érintő-kijelzőn.

Ez a képernyő egyébként a 6-os Mazdában már egyértelműen öregecske. Kicsi, a felbontása és a grafikája múltidéző, de funkcióját illetően még mindig tökéletes. És van rajta CarPlay, ráadásul vezeték nélkül! A váltó mögötti, iDrive szerű kezelőszervvel könnyedén is tudunk barangolni a menükben. Sokkal jobb így, mint állandóan nyújtózkodni és ujjal bökdösni. A kormány mögötti műszeregyüttesen is érezni a kort, de tulajdonképpen nincs vele probléma. Talán csak annyi, hogy nem ártana több adat a fedélzeti számítógépbe.

Végül lássuk, hogy mit tartalmaz a jubileumi kiadás (20th Anniversary)! Az már említett kárpitozáson kívül van itt egy Ródium fehér szín (amely csekély felár ellenében Artisan Redre is cserélhető), vannak 19 colos, selyemfénnyel csillogó felnik és dombornyomott jubileumi logók a fejtámlákban. De ezeken kívül a jubileumi csomag adja még azt a rengeteg mindent is, amit az egyébként legmagasabb, Takumi vagy Homura felszereltségi szint.

És mindez 16,7 millió forint listaáron, azaz közel 3 millióval több, mint a 13,8 millió forintos alapmodell. Toyota Camry-t 16,2 milliótól kaphatunk, de egy szebb példány inkább 18 millió körül van. Igaz, az hibrid.

Már csak raktárról lehet rendelni 6-os Mazdát, melyet az importőrök tavaly decemberben tölthettek fel utoljára, mert a gyárban nem készül több a Mazda6.

teszt és fotó: BG, SportVerda