fbpx

EZ A MENŐ TESZT: FORD FOCUS KOMBI ACTIVE

Ford Focus Active kombi

EZ A MENŐ TESZT: FORD FOCUS KOMBI ACTIVE

A SUV menő, mert terepjárósan néz ki. Ez pedig azért, mert SUV-osan néz ki. Lehet, hogy furcsa, de ez a helyzet. Ezen kívül miben más az Active Focus, mint a többi? És jó ez az új, háromhengeres, 1,5-ös turbómotor?

A benzinkúton kellemes meglepetést szerzett – ez a legélénkebb emlékem erről a tesztautóról. Jóval kevesebb ment bele ugyanis, mint ami a fedélzeti számítógép adatai alapján várható volt. Az 8,7 literes átlagot közölt, a visszatankolásból pedig 7,4 liter jött ki. A szabad szemmel látható tévedés persze önmagában nem dicséretes, de akkor és ott jó fejlemény volt, hogy a jobbik irányba számolta el magát, ellentétben sok más autóban szerzett tapasztalatommal.

Az pedig még jobb, hogy ezt a fogyasztást nem egy dízelmotor produkálta, hanem egy 150 lovas benzines. Mégpedig az új háromhengeres, 1,5 literes EcoBoost, ami ráadásul annyira fiatalon került hozzám, hogy még a bejáratós periódusát élte. Ráadásul úgy hozta az élet, hogy hébe-hóba sietnünk is kellett, tehát ha kíméltem is, akkor sem mindig adatott meg neki a forgalom átlagos tempójában való kényelmes andalgás. Ezen kívül, mivel tesztautónk Active kivitel volt, az emelt kasztni miatt még a nagyobb légellenállás is nehezítette a dolgát. Ilyen feltételek mellett a 8,7 liter is elfogadható lett volna, a 7,4 literes eredmény pedig egyenesen zseniális.

Mindezt a már korábban megismert nyolcfokozatú automataváltóval, amibe itt se szerettem bele, de egy fokkal jobban megkedveltem. Jobban egymásra találtak ezzel a motorral, mint a korábban tesztelt kétliteres dízellel, de még talán az 1,5-ös dízellel házasítva is sutább volt valamivel. Ezzel a háromhengeres turbómotorral jól kijön. Utóbbi nagy barátom lett az egyhetes teszt alatt, és nem csak kedvező fogyasztása okán.

A dinamizmusa is tetszett. Jól viszi az 1450 kilós autót, 9 másodperc alatt gyorsítja 100-ra, de érzésre még rövidebb sprintidőt saccolnék. Alacsonyan ébredő 240 Nm-es nyomatékának köszönhetően a rugalmasság terén is brillírozik. Érezhető a turbólyuk, de egyrészt nem vészes, másrészt az automata csúsztatása segít hamarabb átlendülni rajta. Az új motor hengerlekapcsolásra is képes, amit szépen megoldottak a mérnökök.

Vezetni ezt is tök jó, de nem annyira, mint a többi Focust. Az Active kivitel 3 centis emelése ugyanis érezhetően elvesz abból a többletből, amivel a Focus remek futóműve az átlagosnál sokkal jobbá teszi a vezetési élményt. Ez valamivel hamarabb kezdi tolni az orrát, ami attól van, hogy a billegést csak keményebb rugózással tudták elkerülni. Így pedig talán még jobban is ráz a mi útjainkon, mint a sima. Az viszont annyira alacsonyan ül, hogy könnyen felüti az állát.

Na ez az, amitől itt nem kell félnünk. Ezt hanyag nyugalommal kormányozhatjuk le aszfaltról földútra vagy egy hitványabb minőségű parkolóba. Ez a jó benne. Az Active kivitellel jár még a kerékjáratok körbe-műanyagozása, ami inkább vizuális, semmint funkcionális elem. Erre rímelve összkerékhajtás sincs, csak különböző ESP üzemmódok, amelyek valamelyest megváltoztatják az autó viselkedését a különböző tapadási viszonyok között. Minden más olyan, mint a többi kombi Focusban.

A belseje szép és igényes, bőséges a hely, nagy a csomagtartó (alapállásban 608 literes), melyhez hasznos kiegészítőket rendelhetünk. Motoros nyitás-zárás, akár láblengetéssel is, gombnyomásra ledönthető üléstámlák, síalagút, akasztók, rekeszek, 12 voltos dugalj. Ezen kívül rendelhetünk hozzá, kivehető, mosható padlóvédőt, illetve egy olyan, szintén vízhatlan takarót, ami a lökhárítóra is kihajtható. Ez arra jó, hogy megóvja a fényezést a karcolásoktól, a nadrágot pedig a koszolódástól. Fontos megemlíteni továbbá, hogy ellentétben a legtöbb autóval, itt rém egyszerű kivenni a csomagtérrolót.

Vezetéssegédek vannak, és jól is működnek. A szembejövőket és az előttünk haladókat ügyesen kitakargató led-mátrix fényszóró megéri az árát, sokkal kevésbé fárasztó vele az esti vezetés lakott területen kívül. Az opciók között ikszelhetünk vezeték nélküli telefontöltőt, fűthető szélvédőt, head up display-t és ajtónyitásnál előbújó élvédőket is, bár ezek itt sem keltettek hosszúéletű benyomást.

Az Android Auto szépen működik, ugyanígy a Bluetooth, de a fedélzeti wifin keresztül is csatlakoztatható az autóhoz mobileszköz – akár több is.

Az árak az Active felszereltség esetében 7,5 millióval indulnak a kombi karosszériával, amiért egyliteres turbós benzines kapunk az autó elejébe. A mi 1,5-ösünkért 7,9 milliót kell letenni, automatával már 8,4-et. És hiába az alaptól sokban különböző Active csomag, az opciós listán odavész még cirka kétmillió forint, mire elérünk a tesztelt példányéval azonos, igen sokat tudó összeállításhoz. Ez tehát így, ahogy van, a Fordnál 10,5 millióba kerül ma.

teszt és fotó: SportVerda