fbpx

KEMÉNYEBBEN TESZT: MAZDA MX-5 RF G184

Mazda MX-5 RF G184

KEMÉNYEBBEN TESZT: MAZDA MX-5 RF G184

Az ortodox MX-5 hívők számára szentségtörés, objektíven szemlélve viszont teljesen kézenfekvő, hogy keménytetős változatban is gyártják a Mazda legendás roadsterét. A legerősebb változatot hoztuk el belőle

MX-5 teszt a tél kezdetén? Miért ne? Pont a múlt héten láttam egy fiatal párt egy MX-5-ben lenyitott tetővel. 10 fok, párás, borult idő, úgyhogy persze dzseki, sapka, sál. Nem azt mondom, hogy átlagos eset, de létezik. Egyébként meg, ez itt az MX-5 RF, azaz a keménytetős változat, amelynek – a vászontetős mellett – épp az ad létjogosultságot, hogy bezárva olyan zaj- és hőszigetelési komfortot nyújt, mint egy „rendes autó”.

Na persze, az MX-5 sosem lesz olyan, mint egy rendes autó. Annál ugyanis százszor jobb, már ami a vezetési élményt illeti. Minden másban meg rosszabb, vagy ugyanolyan. Értelemszerűen, használati tárgyként nem funkcionál olyan sokoldalúan, mint mondjuk egy Mazda CX-30. Pedig ugyanannyiba kerül, de ezt csupán miheztartás végett mondom, amúgy nincs sok értelme efféle összehasonlításnak.

Az RF változat csak pár éve létezik. A két betű a Retractable Fastback rövidítése, ami nagyjából annyit tesz, hogy lenyitható kupétetős autó. Jól néz ki, tök jól működik a motoros nyitás-zárás, csönd van alatta, nyáron hűvösen, télen megelegen tartható az utastér. Ráadásul, nem is akar folyton szétesni a szerkezet, és az általa okozott súlytöbblet is csekély, szóval eléggé rendben van ez a keménytetős változat. De mi, MX-5 rajongók mégis jobban szeretjük az eredeti, vászontetős kivitelt.

Mert annak egy mozdulattal nyitható a teteje akár menet közben, az ülésben ülve is. Mintha csak a kapucnimat dobnám hátra egy határozott karlendítéssel. Ja, és bezárni is ugyanilyen egyszerű. Ehhez képest örökkévalóság, amíg az MX-5 RF lemez tetejét ki- vagy behajtogatják a villanymotorok. A többi keménytetőshöz képest viszont gyors. De akár nyitva, akár zárva megyünk, az ablakok mögötti karosszériaelemek kitakarják a fél világot oldalra tekintésnél. A vászontetős esetében ugyebár csak bezárva korlátozott a kilátás, de az sem ennyire. Úgyhogy hiába kicsi az autó, bizony jól jön a parkolóradar és a kamera is. Radar mindegyik felszereltségi csomagban van, a kamera pedig csak a legalsóból hiányzik.

De az összes ilyen lényegtelen dolgot elmondtunk már az MX-5 RF-ről korábbi tesztünkben. Meg a lényegesekről is meséltünk, köztük a legfontosabbról, a vezetési élményről! Amit itt annyival tudtak még fokozni, hogy 160 lóerő helyett immár 184 ló erejével rúg a kétliteres motor. Szerénynek tűnhet a többlet, de ilyen csekély tömegű autónál ez is sokat számít. 6,8 másodperc alatt futja a nulla-százat, ami 3 tizeddel hosszabb ugyan, mint a vászontetős adata, de mindenképpen ütős.

Ehhez jön még a nagy kompressziójú szívómotor páratlanul élénk gázreakciója, na meg a négyhengerességhez képest izgalmas hang. Némi csalással szól ilyen jól, de szintetizált hangról szó sincs, csak két okos trükkről, melyektől morcosabban morog a Skyactiv benzines. Aztán ott van még az extrém rövid úton járó, parányi váltókar, ami önmagában is egy műalkotás.

.

A tökéletes kanyarfekvés és irányíthatóság érdekében az első és hátsó tengelyek között egyenletesen oszlik el a súly. Ezért olyan hosszú az autó eleje, hogy tudniillik minél hátrébb kerülhessen a motor. Amely ráadásul elég sok helyet igényel, mármint hosszában, a Mazda MX-5 ugyanis hosszmotoros és hátsókerekes. Mert a hajtáslánc minden eleme az autó közepén végigfutó hosszanti tengely mentén helyezkedik el, ezáltal minimalizálható a hajtásláncban keletkező veszteség – ellentétben egy keresztmotoros, fronthajtású konstrukcióval

A kormányzás közvetlen, nem kell kalimpálni vele, ha egy kicsit táncra perdül az autó fara, és Sperr difi is van a mókához. A visszejelzésekben is jeleskedik a kormány, viszont lehetne vastagabb a fogása. A futómű is remek, nem az a leültetett, megerőszakolt, alig rugózó, betonkemény szerkezet, ami sok modell sportváltozatában rázza a veseköveinket. Ez ugyanis nem egy rendes autó sportváltozata, hanem egy rendes sportautó. Úgy van alacsonyan a tömegközéppont, hogy közben kellemes a rugózása. Kicsit dől is a kanyarokban, de egyáltalán nem vészes, cserébe a mi útjainkon is kibírható vele a közlekedés.

Kényelemből odabent sem rossz az MX-5 RF, feltételezve, hogy nem vagyunk magasabbak, mint 185 (de inkább 180) centi, és előnyt jelent a sportos testalkat is. Meg a kisméretű irattárca, vékony telefon, kis kulcscsomó és kevés mindennapi flikk-flakk, mert ezeknek nincs sok hely. Kesztyűtartó egyáltalán nincs, és rekeszekből is csak nagyon szerényen. A csomagtartó is mindössze 127 liter (hárommal kevesebb, mint a vászontetősé), de két kisebb utazótáska ebbe is belefér, és a mérete független attól, hogy nyitva vagy zárva van a tető – ellentétben a legtöbb nyitható tetejű autóval.

A legerősebb MX-5 RF a benzinkúton is kellemes meglepetést szerez. Csak akkor megy 8 liter fölé az étvágya, ha nagyon keményen meghajtjuk. Azaz, sokszor jár a fordulatszámmérő 6-7000 környékén, és gyorsításnál koppan a gázpedál a padlón. Amúgy 6-6,5 liter között alakul az átlagfogyasztása, és ebbe is belefér némi cibálás.

A Mazda MX-5 tehát továbbra is egy lenyűgöző, kicsi sportautó, amibe nagyon könnyű beleszeretni, legyen szó akár a vászontetős, akár az itt tesztelt keménytetős (RF) változatról. A választás alapvetően ízlés és igény dolga, az árkülönbség nincs olyan szinten, hogy az döntsön. Természetesen a keménytetős a drágább, felszereltségtől függően kb. 500-700 ezer forinttal. Az MX-5 RF esetében közel 11 millió forint a beszálló, amiért az 1,5-ös, 132 lovas motort kapjuk Revolution felszereltséggel. Az vászontetős eggyel alacsonyabb csomaggal (Challenge) nyit, az 1,5-ös motorral 9 milliótól. Az itt tesztelt, Takumi csomagos, piros bőrbelsős, fekete, BBS felnis, kétezres, 184 lovas kivitel alapára 12,1 millió forint, amire legfeljebb félmilliónyi pluszt lehet még összeválogatni a listáról.

teszt és fotó: SportVerda