fbpx

MIÉRT JOBB A NYITOTT? TESZT: BMW M850I XDRIVE CABRIO

BMW M850i Cabrio

MIÉRT JOBB A NYITOTT? TESZT: BMW M850I XDRIVE CABRIO

Ez attól függ, mi lakik a lelked mélyén. Beszélhetnénk a szabadság mélyebb átéléséről és az energiák áramlásáról, de van ennél sokkal prózaibb válasz is

Miért jobb a nyitott 8-as BMW, mint a zárt? Ha igaz sportautó hívő vagy, akkor kapásból rávágod, hogy „nyilvánvalóan azért, mert nyitott tetővel jobban hallom a motor hangját”. Ha meg nem vagy az, akkor jön a szabadság érzés, az energiák áramlása és az ezotéria… Amiben bőven van is igazság, hiszen valóban rendkívüli élmény a nyitott autózás. De az vitán felül áll, hogy a szabadság érzés sokkal jobb, ha közben egy sokhengeres motor duruzsol!

Vagy éppen vicsorgó rottweiler módjára hörög, ez csak a gázpedáltól és a fordulatszámtól függ. Az pedig csak tőlem, hiszen a pedálok az én lábam alatt vannak, fokozatokból pedig van bőven – pontosan nyolc. És hengerből is ennyi van az elejében! Ezért akarom annyira hallani a hangját. Ez ugyanis az M850i változat, azaz egy 4,4 literes, dupla turbós V8-as lakik az ebédlőasztal méretű motorháztető alatt. Amely benzint eszik, nyilvánvalóan nem keveset, de sokat is ad élményben. Legalábbis annak, akinek némi 95-ös is csörgedezik az ereiben.

Akinek nem, annak ez nem éri meg, felesleges is lenne erről vitatkozni. Egyébként nem is zabál olyan vészesen, mint azt mérete, tömege és menetteljesítményei alapján gondolnánk. Nálunk átlagosan 13,5 litert kért, a gyárból való kigurulása óta pedig 14,8 literes értéket mutatott a fedélzeti számítógépe. Brutális számok ezek manapság, észérvek mentén teljességgel védhetetlenek. Ezért maradjunk is inkább a kellemes résznél, melyet szintén nem lehet, legalábbis nem érdemes a racionalitás oldaláról közelíteni.

530 lóerős teljesítmény és 750 Nm-es nyomaték van a V8-as gépszörnyben. Úgyhogy nyitott autózás ide vagy oda,  itt aztán áramlik az energia tisztességgel! Ráadásul mind a négy kerékre, mert a 40i modellen kívül minden 8-ast xDrive-val, azaz elektronikusan vezérelt összkerékhajtással szerelnek. 4,1 másodperc alatt gyorsul 100-ra, hátul részlegesen önzáró diffije van, a lengéscsillapítóinak keménysége pedig adaptív, azaz gombnyomásra változtatható.

További különlegessége, hogy a hátsó kerekek is kormányozottak, amely nagy sebességnél növeli a stabilitást, lassan haladva pedig jobb fordulékonyságot, könnyebb manőverezést biztosít. Kell is, mert 4,85 méteres hosszúságával és 2,9 méteres tengelytávjával városi körülmények között már egy kicsit túlméretesnek számít a 8-as Cabrio. Az összkerék-kormányzással viszont bámulatos könnyedséggel folyik le még a legelvetemültebb mélygarázs tekervényein is.

Anélkül persze, hogy meghorzsolnánk ezeket a csodálatos, 20 colos felniket a gonosz padkákon. Egyébként az M Performance csomaghoz szériában járnak, az pedig kéz a kézben jár az 50i motorral. Miként a négydugattyús első fékek és az állítható sportkipufogó rendszer is. Utóbbinál a szokásos a trükk: Sport módba kapcsolva mindkét oldalon kinyílik egy addig zárt szelep, így más úton, kisebb tompítással járja be a kipufogógáz a csöveket. Az eredmény lenyűgöző, de nem annyira ütős, mint például a Ford Mustang V8-asának hangja. Pedig ez a motor is tudna olyat, csak egy kicsit másképp kellene tekergetni a kipufogó csőrendszerét.

Vezetni viszont így is páratlan élmény, és nem csak a gyorsulás miatt. Hanem mert a bestiális erőhöz társul az a közvetlenség és pezsgés, amely minden BMW-ben ott van. Persze a méret növekedésével ez tompul, hiszen előtérbe kerül a luxus, és nincs ez másként itt sem. Kevésbé játékos egy ilyen BMW, mint mondjuk egy M2-es. De nem is ráz annyira, hanem méltóságteljesen lép át az úthibákon, és számos kényelmi funkcióval is kecsegtet.

Luxus kabrióként például mindenképpen kell a nyak és fej köré meleget varázsoló légbefúvó – a lányom szerint nagyon találóan: hajszárító. Még alapvetőbb egy 56 milliós nyitott kocsiban az ülésfűtés és szellőztetés, természetesen ezek is vannak benne. A belső berendezést illetően nagyjából ugyanazt kapjuk, amit más BMW-kben is. Szerencsére még nem a legújabb műszerfalt és kezelőszerveket, mint a X1-ben vagy a 2-es Active Tourerben. Tehát itt még megmaradt az iDrive (7-es), amely továbbra is remek darab, és a menürendszer is a régi, amely jobb, mint az új. Az Apple CarPlay kapcsolódása tökéletes, vezeték nélkül, gyorsan megy, a párosítás is másodpercek alatt megvan.

A körülvevő anyagok minősége, a kidolgozottság és az összeszerelés is kifogástalan. Kellemes a világos bőrkárpit, igényes a varrása, és mindent ebbe csomagoltak, amit csak lehetett. A kapcsolók is prémium színvonalúak, minden logikusan működik és gyorsan reagál. Az ülések kényelmesek és egyszerre remekül is tartanak, tökéletesen testre szabhatóak, kifogástalan az ergonómia. A kijelzők grafikája gyönyörű, a Bowers&Wiklins hangrendszer csodásan szól, minden olyan, amilyennek egy igazán prémium autóban lennie kell. A hangulatvilágítás is, amelynek színe természetesen változtatható, és még a hangszórók lézervágott fém burkolata mögül is ez dereng. Sőt, a metszett üvegből készült váltógomb is kapott belső világítást.

A vászontető természetesen motorosan nyílik és záródik. Mindössze 15 másodperc alatt, gombnyomásra eltüntethető vagy felzárható, és nem csak álló helyzetben, hanem 50 km/órás sebesség alatt bármikor. Nyári hőségben, tűző nap alatt ácsorogva sem forrósodik fel, bámulatosan jó a hőszigetelése. Nem erre számít az ember egy vízszintesen kifeszített, fekete ponyvától. Külön említést érdemel, hogy a tetőszerkezet zárva sem nyöszörög, még rossz utakon zötykölődve sem tudatja velünk, hogy nem szerves része a karosszériának.

Meglepően kényelmes a rugózása a rémes budapesti utakon is. Persze nem Sport vagy Sport+ módban, amikor többek között a futómű is a csapatós stílusra áll át, tehát felkeményednek a lengéscsillapítók. És nem hiába, mert a csapatás is nagyon jól megy az M850i-nek. Brutálisan jól tapad és követi az ívet. Pont azt nyújtja, amit ránézésre sugall a széles, lapos, alacsonyra ültetett kasztni. Méretei és robusztussága alapján sejted, hogy van vagy két tonna (és egy kicsit még több is), amit vezetés közben is érezni. De pont nem azon, hogy kanyarban le akarja tépni az útról a centrifugális erő, vagy hogy dőlne a kasztni. Ilyen itt nincs.

Rendkívül messze van a futómű tűréshatára, így 530 lóerős teljesítménye és 750 Nm-es nyomatéka ellenére sokáig nagyon jóindulatúan tud viselkedni. Nagyjából csak akkor randalírozik, ha azt szeretném, vagy ha nagyon hülyén kalimpálok a kormánnyal és a pedálokkal. Mind a négy kerék hajtott, és mind a négy kormányzott is, amely rengeteget számít a stabilitásban. A hátsók persze csak néhány fokot fordulnak, menet közben nem is veszünk róla tudomást. Csak arról, hogy piszok jól ragad az aszfalthoz húzós kanyarokban is ez az alacsonyan kúszó ragadozó.

Természetesen a hajtáselosztás is folyamatosan alkalmazkodik a körülményekhez, minél sportosabb vezetési módot választunk, annál hajlamosabb hátra súlyozni a nyomatékot, amelytől túlkormányzott hajlamú lesz az autó. De nem durván, nem ijesztget, csak mértékkel csinál mindent. A kormány közvetlen és pontos, de nem ideges. A váltó villámgyors, de a világért se rántana.

Magas fordulaton rendesen ordít a V8, és hörög a kipufogó, de sose durrog vagy csattog. A menetszél nem tépi le a fejedet, mint egy MX-5-ben, hanem diszkréten elsuhan fölötted. Közben még kiabálni sem kell, hogy halljon belőled valamit a melletted ülő. A hátul ülőkre ez már nem igaz, de náluk a huzat is jóval nagyobb, a hely szűkösebb, a támla meredekebb, és az egész utazási élmény össze sem hasonlítható az első üléseken tapasztalhatóval.

A 8-as Cabrio ára 41 millióról indul, amelyért háromliteres, 333 lovas turbómotorral szerelt változatot kaphatunk (840i). 43 millióért adják a 840d-t, ez már alapból xDrive hajtással jön, ahogy a mi M850i modellünk is – 50 milliós beugróval. És ezzel a motorral már a felszereltség is jóval gazdagabb lesz, de lehet még ikszelgetni a konfigurátorban. A tesztautó szintjére extrázva 57 millió közelébe emelkedik az ár. A többletet okozó tételek közül néhány: lézer fényszórók, ültetett M futómű, Bowers&Wilkins hifi, fényezés, karbon csomag, üveg váltógomb és iDrive, befúvó a fejtámlákban, ülésszellőztetés.

És íme néhány ízletes fogás, ami alapból jön a V8-as motorral: külső M-csomag, M-Sport differenciálmű hátul, adaptív futómű, négykerék-kormányzás, pazar bőrkárpitozás, LED-es adaptív fényszórók, világító BMW vesék – utóbbit jobb lett volna megtartani opcióként. Viszont nagyon jól mutatnak a különleges BMW emblémák, amit a felnikupakokon és a motorháztetőn is láthatunk, az M részleg 50 éves évfordulójára emlékeztetnek. És önmagában az M850i Cabrio is méltó ünneplése lehet a jubileumnak

teszt és fotó: BG, SportVerda