fbpx

BEÁLL A SORBA? TESZT: BMW 120D XDRIVE

BMW 120d

BEÁLL A SORBA? TESZT: BMW 120D XDRIVE

Nincs már hosszú motorháztető és előretolt kerekek, se hátsókerék-hajtás, se hosszában beépített motor, se hat henger. De van sok minden más… Nézzük, milyen a teljesen új alapokra helyezett 1-es BMW, 17 milliós konfigurációban!

SAV, mint Sports Activity Vehicle – mondják a BMW-nél. Hogy mi ez? Ugyanaz, mint máshol a SUV, magyar kifejezéssel szabadidő-autó. És hogy jön ide? Úgy, hogy amikor először megláttam az új 1-est, egy pillanatra azt hittem, ebből is szabadidőautót csináltak. Ez volt az első benyomás, ami ugyebár nagyon sokáig megmarad az emberben. Ezért is olyan fontos. De szerencsére nem lett SAV (se SUV), csak ducibb karakterű.

Jelentősen megváltoztak az arányai. Hosszú motorháztető, előretolt első kerekek és kisportolt formák helyett most teltkarcsú idomokat kapunk. Meg kell hagyni, így is jól néz ki, szépen kiemeli a vonalait a Misano-kék fényezés, és remekül áll neki az M Sport kivitel is. De inkább részleteiben szép, mint egészében, és a BMW vesék megnagyobbítása szerintem itt nem jól sült el. Mindent figyelembe véve, a régi karakter dögösebb volt.

De nem csak a karaktere változott, hanem más is. Nincs többé hátsókerék-hajtás, ahogy hosszában beépített vagy sorhatos motor sem – ezért lett tömpébb az autó orra. Ami viszont van: továbbra is átlagon felüli vezetési élmény, nem mondanám, hogy beállt az elsőkerekesek sorába. De van itt még valami, ami a legtöbbek számára ennél is fontosabb: ez pedig a valódi prémium színvonal! A BMW 120d a kiszolgálást illetően mindent tud, amit mondjuk egy 3-as, vagy akár egy 5-ös, csak kisebb testben. Valamivel még az elődjénél is kisebb, de odabent így is nőtt a helykínálat. Mert a keresztmotorral, illetve az így lerövidült motorháztetővel tudtak nyerni némi teret az utasok javára.

Nőtt a lábtér és a belső szélesség is, sőt, a csomagtartó is öblösebb lett 20 literrel. Így 380 literes, ami korrekt érték az alsó-középkategóriában. A mennyiség tehát rendben van, nézzük a minőséget! Nos, röviden úgy fogalmaznék, hogy a vezetőülésből szétnézve pont ugyanazt találjuk magunk körül, mint egy 3-asban vagy 5-ösben. Szó szerint. Az pedig nem akármi, még két kategóriával feljebb is büszkén lehet mutogatni.

Minden kezelőszerv a legjobb helyen van, és finoman is működik. A kormány mögötti műszeregység is mutatós, bár a nézet variálhatóságát illetően kínálhatna több lehetőséget is, ha már digitális. A központi kijelző grafikája gyönyörű, és az üdvözlésnél ezúttal a megjelenített autó már színében és kivitelében is alkalmazkodik ahhoz, amiben ülünk. Esetünkben tehát konkrétan egy Misano-kék, M Sport változat látható minden indításnál. Ez ám az odafigyelés!

Külön említést érdemel az iDrive, melynek korongja érintésérzékeny, így írni is lehet rá. Maga kijelző is érintős, tehát ezt is tapizhatjuk, ha úgy épp jobban kiadja, ezen kívül remekül használható a hangvezérlés is. Sőt, rendelhető gesztusvezérlés is, ami az eddigi tapasztalatok alapján tényleg praktikus tud lenni a hétköznapokban. A fogyasztásadatok látványos és informatív grafikonokon érhetőek el, ráadásul a vizsgált időszakból hármat is tárol a rendszer, ebből az egyik a 0 km-es állapottól kezdődik – ilyet is ritkán látni.

És maguk a fogyasztási adatok is szépek (ellenben a négyhengeres dízelhanggal). A teszten bizonyított 7,4 literes átlag tökéletes, figyelembe véve, hogy 190 lóerőt és 400 Nm-es nyomatékot ad a kétezres motor, ráadásul összkerékhajtáson keresztül. Apropó, így tehát mégiscsak van hajtás hátul is, még ha nem is állandóan, és nem főszerepben. Mert alapból az első kerekekre megy az erő, szükség esetén pedig 50-50%-os megoszlásban előre és hátra.

Így nincs zavaró hajtási befolyás a kormányon, akár teljesen alászedett kerekekkel indulva is mehet a kövér gáz. Az elektronika villámgyorsan intéz mindent, az autó meg csak gyorsul, de nem akárhogy. Pedig a BMW 120d xDrive nehezebb, mint gondolnánk, bő másfél tonnát nyom, de ennek ellenére is mindössze 7 másodpercbe telik a nulla-száz. Ráadásul ezt nem csak száraz aszfalton képes teljesíteni. A kanyarodás élményét illetően majdnem ugyanazt hozza, mint elődje, legalábbis így, xDrive-val. A szerpentinen gyorsan menésben kevés ellenfele akad a kategóriában. A kormányzás élénk és közvetlen, az orrtolás nem jellemző. Sőt, gázelvételre szükség esetén könnyen helyreteszi a farát, megoldva a befordítást. A fordulókör viszont romlott valamelyest azáltal, hogy elől is van hajtás. Így már nem lehet olyan ügyesen manőverezni vele a szűk parkolóban, mint az elődjével.

Ahogy az xDrive, úgy az automataváltó is alapból jön a 20d (190 lovas dízel) motorral. Nyolcfokozatú gépezetről van szó, amely továbbra is remekül teszi a dolgát, és a kormányról is kapcsolgathatunk, ha úgy tartja kedvünk. Adaptív futóművet nagyon olcsón – kb. 50 ezerért – vehetünk, annyit simán megér. Annál is inkább, hogy alapból elég kemény az M Sport csomag részeként jött sportfutómű rugózása. A mi útjainkon sok helyen ráfér a lágyítás, melyben az állítható lengéscsillapítás ad némi mozgásteret.

Apró figyelmesség, hogy hidegben automatikusan indul az ülésfűtés, beállítható, hogy milyen fokozaton, illetve az is, hogy egyáltalán induljon-e. Az ülés testreszabása is szofisztikált, a magasság az ülőlap elején és hátulján külön szabályozható, és nem csak a deréktámasz, hanem az oldalpárnák is állíthatók. Mindez motorosan, csak a fejtámla és a combtámasz nyújtása-rövidítése megy kézzel.

Fűthető a kormány, gombja továbbra is a függőleges száron csücsül – a legjobb helyen. Aranyos a klíma élénkítő illetve nyugtató funkciója, amely az audiorendszer felett is átveszi a hatalmat, ha aktiváljuk. Élénkítéskor pörgető zenét és hullámokban hideg levegőt kapunk, nyugiban pedig épp ellenkezőleg, lágy zenét és meleg fuvallatokat. Hosszú utazásokon még akár jól is jöhet. De sokkal fontosabb szolgálatot tesznek a vezetéssegédek, melyek nagyon igényesek, és a választék sem szerény e téren, még tolatóasszisztensünk is lehet. Ez az előremenetben tett kormánymozdulatok alapján le tudja másolni az útvonalat hátrafelé, tehát kitolat helyettünk olyan helyekről, ami előremenetben sima ügy volt, hátrafelé viszont necces.

Az árak 8 milliótól indulnak, de nem a mi autónknál. A BMW 120d xDrive ugyanis 10,9 millióról startol, a konkrét tesztautó konfigurációja pedig már 17,2 millió forintot jelent. A többletből majdnem 1,7 milliót tesz ki az M Sport kivitel, ami az optikai kiegészítőkön kívül 18-as felniket, sportfutóművet és még néhány kisebb dolgot ad. De volt nyitható panorámatető, komoly harman-kardon hifi, gyönyörű head-up-display, ülésmemória, parkolóasszisztens, vezetéssegédek egész hada és még oly sok minden…, hiányozni pedig semmi nem hiányzott. Tényleg nem.

Olyan tételeket rendelhetünk az 1-es BMW-nkbe, amelyek a legtöbb márkánál ebben a méretosztályban nem elérhetőek. A kivitelezés színvonal pedig egyezik a két kategóriával fentebb jellemzővel. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a konfigurátorban most összerakhatjuk apa 5-ös BMW-jét kicsiben és ötajtósban, csak nem farsúlyos, hanem orrhangsúlyos összkerékkel – és pár millióval olcsóbban.

teszt és fotó: SportVerda